Foredrag og turer

Foredrag og turvandringer 2025, Hvaler kulturvernforening

Onsdag 11. juni: «Fra nedlagt stenbrudd til Brottet kystkultursenter»

Bli med på en kulturhistorisk vandring og foredrag om Brottets 20 år. Brottet er kke bare et «gresk amfi» som i sommerukene viser musikkteater. Brottet har blitt et område som forteller historien om Hvaler stenindustri, båttradisjoner og som legger til rette for rekreasjon og overnatting gjennom de tre kystledhyttene. Her får du både informasjon om det historiske bakteppet og fortellingen om dugnadskreftene som har gjort denne utviklingen mulig!

Bli med Paul Henriksen på vandring i området som i 2025 kan markere 20 års virksomhet. Paul har som politiker vært med på beslutninger om utviklingen i av området, deltatt på scenen i flere forestillinger, ledet styret i kulturvernforeningen gjennom 11 år og er i dag daglig leder.

Denne relativt korte vandringen starter på Kystmuseet (Nordgården) kl 18:00

(Juli ferie)

Onsdag 20. august: Kulturhistorisk vandring til Skjelsbuveten på Vesterøy
Turen går fra Skjelsbo, eneste stedet på Hvaler hvor man så langt har påvist mulig stenalderbosetting. Videre over Hvalers høyeste åsrygg Skjelsbuveten. Der lå det tidligere ei vakthytte og en optisk telegraf, som nå er gjennoppsatt av Kulturvernforeningen.

Turen går så vestover over «Pannekakstenæne» mot Utgårdskilen.

Dette var stien Rolf, og andre ungdommer, brukte da de gikk for presten, og alle andre når de skulle til Spjærøy, i kirken, Sjømannslokalet med senere kino, Folkets hus, eller bare til Skjelsbo for å handle.

Underveis blir det stopp med historiefortellinger, både små egenopplevde og større, med politiske og militære perspektiver.

Turleder Rolf Utgård er fra Hvaler. Han jobbet lenge som tillitsmann på Kverner i Oslo, politisk aktiv på venstresida. Har skrevet praktboka «Hvalersamfunnets glansdager», studert historie og holdt mye foredrag og kurs.

Onsdag 10. september: Kulturhistorisk vandring på Asmaløy

Oppmøte: Parkeringsplassen på Viker (merket til høyre, når du ser havna)
Tid: Onsdag 10. september kl 18

Avstand: 4,5 km

Her vandrer vi i Asmaløyas særegne landskap, der det strekker seg flatt og lyst ut mot havet. Her ser vi tydelige spor etter hvordan forfedrene våre stadig fant nye havner, etter som landet hevet seg og kystnære områder grunnet opp.

Herfra var veien kort til Akerøy fort. Soldatene der ble tilkalt når svenskene gikk i land og herjet på Hvaler, særlig på 1600- og 1700-tallet.

Turleder er Gunn Hedberg. Hun har historie som fag, har jobbet som journalist og skrevet flere kombinerte historie- og turbøker for Hvaler.

Onsdag 8. novemberHans Herman Utgård: Stedsnavn og deres historie på Hvaler

Hans Herman Utgårds bidrag til lokalhistorien ligger i å gi én eller flere alternative tolkninger av mer eller mindre kjente fakta, som f.eks. stedsnavn. Det er ikke ukjent at mye «autorisert» tolkning av stedsnavn kan diskuteres. Navnet kan være basert på solid faglig etymologisk grunn, men savner den lokale kjennskapen.
Utgård vil vise flere eksempler på dette. Alle eldre stedsnavn har gjennomgått en språklig utvikling. Både muntlig og skriftlig praksis påvirker navn gjensidig, slik at man knapt kan tenke seg utgangspunktet.
Mistydninger fester seg som f.eks. «Makrellbekken», som egentlig het «Markrellbekken» (grenseskille). Skriftformer endrer også det muntlige over tid. Likevel har vi rester av navn som har eksistert i mange århundrer, selv uten å være nedskrevet.

Hans Herman Utgård er for tiden mest kjent som varaordfører på Hvaler. Han er født og oppvokst på Vesterøy, og interessen for historie har fulgt ham siden barneskolen.
Han var med på å stifte Hvaler Bygdesamling i 1972. Hans Herman kaller seg en rendyrket amatør i historie, men viser til at lokalhistorie også er verdenshistorie. Alt som har skjedd på Hvaler er knyttet til hendelser og utviklingen i samfunnet ellers.

Onsdag 12. november: Foredrag om Gjellestadskipet: Bakgrunn, utgravingen og muligheter framover

Sigrid M. Gundersen vil fortelle om litt av bakgrunnen for funnet av skipsgraven, og om utgravingen som ble gjennomført i 2020-2021 og resultater derfra. Hun vil også gjengi noen foreløpige resultater fra et stort forskningsprosjekt fra området rundt skipsgraven.

Det jobbes for å nominere Gjellestadfunnet til Unescos verdensarvliste, som ett av flere funn. Sigrid vil også fortelle om dette, og se skipsfunnet i sammenheng med tilsvarende funn fra vikingtiden.

Sigrid Mannsåker Gundersen er utdannet arkeolog fra Universitetet i Bergen i 2004, og har bred bakgrunn fra arkeologisk arbeid både i felt og innendørs. Siden 2013 har hun jobbet i Østfold fylkeskommune som saksbehandler innenfor kulturminneforvaltningen. Hun har brukt mye tid på å arbeide med Gjellestad, fra før skipet ble funnet i 2018 og fram til i dag. Hun deltok også på Kulturhistorisk museums utgraving av skipsfunnet med jevne mellomrom.