Kystledhyttene i Brottet og på Brekke

Den første kystledhytta, “Stenhoggerhytta” i Brottet kystkultursenter på Spjærøy, ble åpnet i samarbeid med Oslofjorden Friluftsråd allerede i 2012. Året etter ble den nesten identiske hytta “Klyven” åpnet. Dette er opprinnelig to stenhoggerbrakker som på 90-tallet ble renovert og vinterisolert. På begge hyttene er det fire sengeplasser, to på hemsen og to nede. i 2016 ble det bygget en tredje hytte, “Mundastua” lik de to andre. Se OFs hjemmeside for ytterligere opplysninger. https://friluftsliv.oslofjorden.org/hytteoversikt

Toaletter og dusj finner du i Amfigrotta 100 meter fra hyttene. I sesongen 2024 bygges det et nytt sanitærbygg tett ved de tre hyttene.

Hyttene ligger sjønært med flott utsikt til Skjelsbusundet mellom Spjærøy og Vesterøy i et område med lekeplass (Kystlekeplassen), en stor brygga (se bildet), et båtbyggeri , kulturarenaen Brottet amfi og gamle bygninger og kraner fra perioden med stendrift i området.

Etter et omfattende restaureringsarbeid som startet i 2015, kunne Hvaler kulturvernforening åpne sin fjerde kystledhytte på gamle Brekke skole på Kirkøy i april 2019. Brekke skole har seks sengeplasser i førsteetasje og en 2. etasje som er innredet som en gammel skolestue. Fro restaureringsarbeidet mottok kulturvernforeningen Viken fylkeskommunes bevaringspris for 2022 for arbeidet med Hvalers første faste skole fra 1849.

Paul Henriksen