Gamle Brekke skole, et vindu til Hvalers historie

På mer enn en måte må det være lov å hevde at gamle Brekke  skole fremstår som et mangesidig vindu til Hvalers historie, en visshet vi vet å ta med oss når vi nå går inn i de siste månedene med restaureringsarbeid. I første etasje er det aller meste på plass og de første møblene er nå på vei inn, også de i tråd med historien.

I andre etasje ble det siste strøket i “salen” tatt i kveld. Her gjenstår å male vinduene på sørveggen og veggene i kammerset og i det som skal være etasjens kjøkken. Helt til slutt skal listverk og gulv males.

Mens mye av dugnadsarbeidet både i Brottet og på Kystmuseet har måttet ta “time-out” grunnet været, jobber dugnadsfolkene under varme og fine forhold på Brekke takket være godt med ved og gode historiske vedovner.

Strøk 2 ble lagt på i “salen” i kveld. Her er Paul H. Ragnar Holte, Knut Hjortland og Eivind Børresen i aksjon i rommet som helt inn på 60-tallet ble brukt som gymsal.

Den gamle 1700tallsdøra i “salen” har fått ny, men “tidsriktig” “kammerslås”, levert fra spesialfirmaet Molo AS i Oslo. Til høyre er Ragnar Holte, Jan Borger Berntsen og Ragnhild Nordengen i gang med å pusse skapdørene i det gamle spesialrommet som i fremtiden skal fungere som kjøkken i 2. etasje.

I 1. etasje har de første møblene kommet inn, foreløpig tilfeldig plassert. Fra barndomshjemmet til Kåre og Egil Adolfsen på Søndre Sandøy har vi fått spisestuemøblement som er rundt 100 år gammelt. Den gamle finstua har også fått sitt eget “vind” til historien. Geir  Ove Haug og Eivind Børresen lukker opp for de gamle tømmerveggene fra det første huset som ble reist her på Brekke rundt 1770.

Paul Henriksen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *