Dugnadsarbeidere i Brottet og på Brekke er kanskje ikke preget med den skjønnhet de gamle grekere så for seg, eller som Ibsen tenkte på da han skrev Hedda Gabler. Men det poetiske begrepet “vinløv i håret” låner vi gjerne for å beskrive den hår og ansiktspryd takskraperne på gamle Brekke i dag fremsto med etter timer med fjerning av løs maling i taket. “Skjønnheten” kommer kanskje mer til uttrykk i den livsglede som dugnadsarbeiderne, mange av den “langt nord i livet” som Erik Bye uttrykte det, preges av og som gir resultater både i Brottet, på kystmuseet (bilder under) og på Brekke. Det bor m.a.o. mye folkehelse i dette fellesskapet.
Maske for munnen og med “vinløv” i hår og skjegg i form av malingrester må dugnadsarbeiderne Eivind Børresen og Knut Hjortland utstå i lange øker med skrape oppe under taket.
Maling og atter maling av vinduer, mange av dem med glass fra 1700-tallet, er for øvrig det som står på programmet på Brekke i disse dager. Paul Henriksen og Ragnhild Nordengen i det “grønne rommet” i 2. etasje og Kjell Ole Brobakken i det “blå rommet”, tidligere bl.a. brukt som kjøkken, legger første strøk med hvitt med pigmentet kimrøk (gråsjattering) i vinduskarmene. Dette etter anbefaling av fylkeskonservatoren.
Selv om det aller meste av dugnadstiden på Brekke er knyttet til arbeid inne, så skjøttes også uteområdet. Her trimmer Jan Borger Berntzen og Knut Hjortland gresset i hagen som fra neste år skal opparbeides
KYSTLEKEPLASSEN – KYSTMUSEET
Dugnadsgjengen i Brottet er for tiden engasjert med flere oppgaver, bl.a. i arbeidet med å bygge garasje for traktoren “Gråtass”, det som vil bli en viktig del av lekeplassen på kystmuseet. Reisverket er nå på plass, mandag kommer takstolene opp. Om ikke hummerfisket tar all for stor del av mannekraften bort fra arbeidet, er det håp om å få garasjen opp og under tak før utgangen av oktober. På bildene Erling Olsen, Jan Vassdal, Carsten Henriksen og Thor Ivar Olsen.
Paul Henriksen