Thor-Ivar Olsen fra kulturvernforeningen og Magne Aarum fra Folkets hus, Spjærøy var med og monterte skilt og kyststimerker i området ved Tredalen da det praktiske arbeidet med turstiprosjektet startet i dag.
I dag (28.04) startet det praktiske arbeidet med montering av skilt, karttavler og annen merking i området rundt Tredalen. Går alt etter planen, vil det i løpet av de neste to ukene være merket en ringløype på Spjærøy som øker Hvalers kyststier til rundt 40 km. Møte med kulturminner og kulturlandskap er en viktig del av opplevelsen underveis .
I over et år nå har Hvaler Kulturvernforening, i samarbeid med flere andre organisasjoner, jobbet for å etablere «Kulturleden» som inngår i kyststisystemet på Hvaler. Noe av kjernen i Kulturleden er den informasjon du vil få gjennom informasjonstavler som i nærmeste framtid settes opp ved Brottet, Kystmuseet, Tredalen ( Speiderforbundets leirsted), Folkets Hus (Norges eldste) og Spjærøy kirke. Med kulturleden på plass i løpet av mai, vil Hvaler få et tilskudd til kyststien på nye 7,5 km .
Her kan du lese teksten på de fem informasjonstavlene som i løpet av mai vil komme opp.
Brottet
Kystmuseet
Tredalen
Folkets Hus
Spjærøy kirke
Om de midlene vi har fått fra Gjensidigestiftelsen og Østfold fylkeskommune gir rom for et «avvik», vil vi også merke stien ut til «Torvmyra sør for Lindalen, et område der det ble tatt torv til brensel fra rundt første verdenskrig og ut i de neste ti-årene. Fortsatt er det tydelige spor i landskapet etter denne aktiviteten, samtidig som det også står igjen rester av det maskinelle utstyret som ble benyttet.
Den gamle torvmaskin i myra sør for Lindalen på Spjærøy ble først brukt rundt første verdenskrig, men var i drift så sent som under 2. verdenskrig for å skaffe brensel til en befolkning som frøs. Et viktig kulturminne som dessverre forfaller.
Paul Henriksen Koordinator for arbeidet med Kulturleden
Kulturminnefondet bevilget kr 200.000,- (det vi søkte om) til restaurering av tak og grunnmur på Brekke skole. Flott å vite at den første og viktige fasen er sikret økonomisk.
I går kveld ( 7.4.) var over 40 personer samlet på Brekke skole for å bli informert om husets historie tilbake til 1770 og planene for oppstart av arbeidet med å restaurere bygget. I dag tikket følgende beskjed inn fra Norsk Kulturminnefond;
Kulturminnefondet har i dag bevilget kr 200.000,- til tiltak på Brekke skole. Vi synes dette er et veldig interessant prosjekt med stort lokalt engasjement. Vi imøteser gjerne en invitasjon til en befaring.
Med hilsen Simen Bjørgen Direktør i Norsk Kulturminnefond
Hvilken gladnyhet vi har fått her. Nå er det bare å brette opp armene for et langsiktig , men spennende og viktig kulturhistorisk arbeid der bygdas engasjement vil bli bærebjelken i prosjektet.