Herføl – framover/bortover/utover

linnekleppen_herfollokalet-pa-hefol

Linnekleppen og lokalet på Herføl

Roar Julsen, født og oppvokst på Herføl, av mange kjent som tidligere rådmann i Fredrikstad, har latt seg inspirere av Lars Ole Klavestads nye bok “Fra Fredagshølet til Isegran”. Roar har skrevet om retningsanvisninger på øya han har et kjærlighetsforhold til. Det er servert:

Jeg skryter uhemmet av å være fra Herføl, men sannheten siger inn over meg når min gamle skolekamerat Edgar sier; «Du ernte fra Herføl du vet du Roar, du er bare vokst opp her» Dessverre har han rett, men man skal som kjent ikke ta livsløgnen fra et menneske.
Lars Ole Klavestad har skrevet en både morsom og interessant bok,  «Fra Fredagshølet til Isegran». Boka om spesielle stedsnavn i Fredrikstad-distriktet har kalt fram i minnet et pussig forhold vedrørende de retningsbeskrivelser som ble brukt, og delvis blir brukt i dag, på min kjære barndomsøy.
På den forholdsvis vesle øya kan alle retninger beskrives svært enkelt utfra følgende tre spesielle retningsbeskrivelser; Framover, Bortover og Utover.
Dette krever imidlertid en forklaring,  som er følgende; Hvis man som ukjent står på brygga hvor rutebåten legger til og spør en «innfødt» om veien til Tøfte så vil vedkommende peke mot øst og si at da skal du gå Utover. Hvis du spør etter veien til Snøtten, som for øvrig er et av Klavestads favorittnavn, så vil den «innfødte» peke mot vest og si at da skal du gå Bortover. Hvis du derimot har forvillet deg til Tøfte og ikke vet hvordan du skal komme tilbake til rutebåten og spør en «innfødt» du treffer, så vil  han peke mot nord og si at da skal du gå Framover.
Enkelt og greit og forstått av alle, i hvert fall av de innfødte !
Roar Julsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *