Dette sitatet, hentet fra Hvalers bygdebok “Gårder og slekter”, refererer seg til en besiktigelse av det enetasjes huset på Brekke som på slutten av 1700-tallet var bolig for en presteenke . Huset ble etter befaringen beskrevet som så dårlig at det ikke var egnet som bolig for en presteenke, men “kunne henge sammen noen år til og var beboelig for en bonde om det ble klint” (med kumøkk – min tilføyelse).
Hvor mye som er igjen av det lille enetasjes huset som ble beskrevet over , vet vi jo ikke. Det vi vet , er at noen av vinduene, 2 – 3 dører, taksperrer, grue og muligens deler av veggene har vært med på den lange historiske reisen. Hvor gamle tømmerveggene, som i kveld ble avdekket bak den gamle panelen er, vet vi ikke helt sikkert, men vi antar at disse skriver seg fra de første tiårene på 1800-tallet da det ble foretatt ombygging og påbygning på Brekke.
Parallelt med at gammel panel ble fjernet for å gi plass til ny ( med samme profilering) er det tid for en viss grad av rengjøring (Kjell Ole Brobakken) etter flere dugnadsdager med skraping og børsting av tak og vegger. Et tredje lag, Frode Lund og Ragnar Holte isolerer, legger ny veggkledning og gjør klart for et spennende prosjekt der gammel tapet skal tilbake i det som en gang var storstua på Brekke. Med fagkyndig hjelp skal nå restene av tapet “analyseres” som grunnlag for valg av 1800-tallstapeten som skal pryde denne delen av huset.
Tapetrester fra flere ti-år er sikret. Et spennende , men vanskelig valg skal gjøres, før vi faller ned på det mønsteret som skal prege storstua på Brekke.
Det er ikke søppel på vei til Sandbakken Jan Borger Berntsen legger på lasteplanet, men en samling deler fra opptil flere gamle etasjeovner. Disse skal foreløpig til trygg lagringsplass før vi forhåpentligvis, med erfaring fra å legge puslespill, kan få minst en av disse ovnene på plass igjen på Brekke.
Dernest var det endelig klart for dagens gode kaffeprat med et mangesidig repertoar av samtaleemner fra ski-VM i Lathi, tapet-alternativer og restaurerings-økonomi. I ettermiddag stilte følgende til innsats på det historiske bygget på Brekke: Eivind Børresen, Ragnhild Nordengen, Knut Hjortland, Ragnar Holte, Jan Borger Berntsen, Kjell Ole Brobakken, Frode Lund og Paul Henriksen
Paul Henriksen