Vi gratulerer ildsjelene bak DS Hvaler og fraktafartøyet Jelsa

Jelsa på slipp på Isegran

Hvert år deler Riksantikvaren ut støtte til arbeidet med restaurering av verneverdige fartøyer, så også i år. Årets støtte er på 61,8 mill og kommer arbeidet med 250 fartøyer til gode. I vårt område kan vi glede oss over og gratulere ildsjelene bak DS Hvaler, som i år får  drøyt 436.000,-, mens arbeidet med fraktefartøyet Jelsa, et fartøy som er fastslått å være rundt 250 år gammel, får hele 750.000,-. Vel fortjent med tanke på det store dugnadsinnsatsen som er knyttet til arbeidet med begge disse historisk viktige fartøyene.

Se NRK-videoen om Jelsa https://www.nrk.no/ostfold/_jelsa_-er-100-ar-eldre-enn-antatt-1.10957189

Se hele lista over skip som mottar støtte fra Riksantikvaren i 2018:

https://www.riksantikvaren.no/Aktuelt/Nyheter/Tilskot-til-fartoey-i-2018

 

Disse bildene er tatt rundt 1905 – 1910 ved innseilingen til, og ved brygga i,  Halden . Den andre båten nederst til høyre er Olava. På antallet festpyntede mennesker er bildene fra en spesiell feiring. Kan det være feiringen av unionsoppløsningen?

Spesielt for oss på Hvaler, er det hyggelig at Riksantikvaren følger opp tidligere bevilgninger med et betydelig beløp også for 2018 til arbeidet med DS Hvaler. Det både dugnadsgjengen som jobber med DS Hvaler og vi i Hvaler kulturvernforening ser fram til, er at vi i løpet av et par års tid nå kan ønske “Hvalerbåten” velkommen tilbake til Hvalerskjærgården og spesielt til den nye Nordgårdsbrygga, hvorfor ikke med jazz-musikere og gjester til jazz-weekend i Brottet. Kanskje ankomsten vil ta seg ut som på det manipulerte bildet under.

 

http://www.dshvaler.no/

https://www.nrk.no/ostfold/_jelsa_-er-100-ar-eldre-enn-antatt-1.10957189

Ved årets tildeling var det også et tredje fartøy hjemmehørende i Østfold som fikk støtte. Mange vil ha et forhold til “Turisten” som i årene 1887 – 1963 trafikkerte Haldens-vassdraget.  I 1967 ble imidlertid Turisten senket på Femsjøen for så å bli hevet rundt 30 år senere og restaurert for rundt 50 mill.  I senere år har økonomien knyttet til båten vært svært vanskelig og Turisten har i flere sesonger vært ute av drift. Hyggelig er det derfor at Riksantikvaren fortsatt ser verdien av å støtte arbeidet med denne innenlands-sliteren ( kr 200.000,- )

https://www.dagbladet.no/tema/ds-turisten-la-30-ar-pa-sjobunnen-for-den-ble-hevet/61377699

Paul Henriksen

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *