Dagen da “arkeolog” Ragnhild fant spes ped rommet på gamle Brekke skole.

Selv om en mengde med gammelt inventar og utstyr i form av  bøker, plansjer, kart, ovner og møbler er tatt ut av den gamle skolen på Brekke, noe for å bli kastet, annet for et “liv” i nye omgivelser, dukker det stadig opp nye “klenodier” som i ettermiddag i form av bokstavlapper. I arbeidet med å  dra av gammel malingsflass fra  veggene, i det som kan ha vært et spesialrom, fant Ragnhild Nordengen en stor bunke lapper med bokstaver “gjemt” bak husets historiske rørsystem. Igjen fikk dugnadsgruppa, her ved Eivind Børresen og Kjell Brobakken boltre seg i mer eller mindre fantasifulle innspill på hva disse bokstavene ble brukt til. Kanskje var det så enkelt at dette rett og slett var skolens alfabet?

Arbeidet med bygg som gamle Brekke skole betyr at det å forholde seg til maling på vegger og tak må gjøres med respekt for de historiske valgene som er gjort.

I dette ligger også at vi må ha profesjonell hjelp til å tolke de valg som er gjort både i form av farger og tapet. Med fylkeskonservatorens hjelp er vi nå i kontakt med firmaet Historiske hus, som har spesialkompetanse på området, og som etter alle solemerker skal lage en egen rapport på den rikdom av malingtyper, fargevalg og tapet som vi avdekker i dette bygget. Før dette analysearbeidet starter er bl.a. Kari Gjerding, Paul H og Eivind Børresen i gang med å dra ned malingflass fra brannmurer og tak. En møkkajobb, men sikkert bra for nakke og skulder når de verste krampene er borte!

I første etasje jobber Ragnar Holte og Frode Lund med det som engang var storstua i huset. Den gamle skilleveggen, som mulig kom opp under en annen bruksperiode ( i perioden da det også Hvaler Sparebank holdt til her) er nå igjen på plass og vil ble dekket med tidsriktig tapetArbeidet med gamle Brekke skole har  i snart tre år nå hatt en meget god fremdrift der vi stadig har idemyldringer om fremtidig bruk og  innredning av huset som noen forvillede sjeler ville rive. Takket være kulturvernforeningens engasjement, enkeltpersoners initiativ og flott støtte fra fylkeskonservatoren, kan vi nå slå fast at gamle Brekke skole med sin mangesidige Hvalerhistorie  definitivt er reddet.

Paul Henriksen

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *