Den optiske telegrafen. Et lite tilbakeblikk med påfyll

I forkant av grunnlovsjubileet i 2014 ble Hvaler kulturvernforening oppfordret av historiker Petter Ringen Johansen til å etablere en modell av klaffetelegrafen (optisk telegraf) som sto på Skjeldsbuveten i noen år fram til 1814.  Som oppfordret så gjort. Foreningen tok jobben på hæl’n og tre eminente håndverkere utførte arbeidet; Eivind Børresen, Thor-Ivar Olsen og Petter Wistner.

 

 

 

12. mail i 2014 ble masta løftet på plass på “Veten” med hjelp av helikopter sponset av Nettpartner. Her kan du gjenoppleve det fantastiske øyeblikket da mata kom svevende over Skjelsbusundet og plassert på “Veten” : https://www.nrk.no/ostfold/gjenreiste-signalmast-pa-hvaler-1.11713408

Mange fulgte dette arbeidet med stor interesse, en av dem Arne Kildal med hytte på Hvaler. Arne har nå sendt oss et flott og illustrerende kart over det nettverk av stasjoner som dekket kysten som vern mot den svenske marinen. Vår utfordring går nå til velforeningen på Skjelsbu om å få dette kartet montert tett ved den optiske telegrafen.

Kart over Tellegraf Linien langs kysten i det Sydenfjeldske Norge fra Hitterøen til Hvaler 1809

http://kart.fredrikstad.kommune.no/webdocs/Fredrikstad/historiskeKart/bilder/Optisk_telegraf_1809.jpg

I underkant av kartet står det følgende: De med litra betegnede steder ere Hovedstationer i tallet 18. (deriblant Skjelsbuveten). De nummererede Stæder er Repeteer stæder i tallet 72. Summa stationer 90.

 

Paul Henriksen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *