Gamle Brekke skole får nytt og sikkert pipesystem – trolig kan bakerovnen også reddes.

Det innerste av det innerste i den gamle skolen på Brekke skal nå renoveres. Tidligere har huset fått ny pipe over tak samt restaurert de viktige øvre meterne under tak. Nå er det tid for å gå videre slik at en igjen skal få varme inn i et hus som har stått uten oppvarming i flere ti-år.

img_0720 img_0723

I dag hadde Eivind Børresen, Kjell Brobakken og Paul H gjennomgang med representanter for firmaet Fyr og Flamme i Halden som så nærmere på pipa, rørsystem til ildsteder og grua/bakerovn. Allerede før jul håper vi nå at nødvendige rør er på plass i pipa og uttak til ovner i første og annen etasje er på plass. Det er midler fra UNI-stiftelsen og fylkeskonservatoren som finansierer dette viktige arbeidet med pipesystemet og som sikrer fremtidig bruk av den gamle bakerovnen og vedovenen på kjøkkenet.

De gamle koks og vedovnene skal igjen få sin plass som oppvarmingskilder
De gamle koks og vedovnene med fine ornamenter skal igjen få sin plass som oppvarmingskilder

Også i denne delen av arbeidet med den gamle skolen blir det behov for dugnadsinnsats i form av oppussing og istandsetting av de gamle ovnene fra femti- og sekstitallet. Om det ikke åpenbarer seg sprekkdannelser når de løftes ut, vil ovnene bli beholdt, evt. erstattes av ovner som tidsriktig hører hjemme i et slik historisk bygg som gamle Brekke skole.

grue-1

Men ikke bare vedovnene skal pusses opp på dugnad. Asger Bentzen, tidligere murer og med erfaring fra restaurering av en gammel bakerovn, tar jobben med å restaurere også  bakerovnen på Brekke,  en viktig “attraksjon” i huset. Dagen da lukt fra nybakt brød siver ut i lokalene vil bli en gedigen festdag.

Paul Henriksen

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *