De små steg drar historien frem på Brekke

Godt på vei inn i det tredje året med praktisk dugnadsarbeid på Brekke  er det meste av gjenstander og utstyr midlertidig ryddet bort eller kastet. Nå venter vi  både på de gode vårdagene med maling av øst- og sørveggen, men også på at fagfolkene som skal analysere malingslagene innvendig får gjort sin jobb. Dette før vi igjen kan gå løs på arbeidet med å male det mangfold av rom som det historiske bygget rommer.

 På bildet til venstre er Kjell Brobakken og Jan Borger Berntzen i gang med å skrape vindusrammene i det største rommet på Brekke. Etter alle solemerker var det her de første herredstyremøtene ble holdt  før det også ble undervist i dette rommet i 2. etasje. Før en kom så langt hadde Hans Hansen, skolens første lærer, klaget på trange forhold i første etasje siden han også hadde sin lærerbolig her.

På bildet til høyre, er Knut Hjortland og Ragnar Holte i gang med å “fore ut” for isolering av rommet som huset de første elevene på Brekke. Den gamle panelen, supplert med ny tilvirket med samme profil, skal igjen pryde dette rommet. Bak veggen til høyre hadde læreren og hans familie sin stue, m.a.o. tett på “skolestua”. Det historien forteller oss er at det ikke var uten forpliktelser lærer Hansen fikk bo her. Han måtte nemlig forplikte seg til å holde gårdens hus med unntagelse av stallen og halvdelen av “ladebygningen” (låven) i stand, dvs. i såkalt “åbot” ( Ulf Hjardar – Skolen i skjærgården).

Ragnhild Nordengen er også en viktig person i dugnadsarbeidet på Brekke Med nyervervet kunnskap om restaurering av vinduer og interesse for fargevalg og med intenst håp om å kunne få grue og bakerovn tilbake i funksjonell stand.

 

Paul Henriksen

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *